Csúfok trilógia

Csúfok trilógia

2011. augusztus 24., szerda

Kulisszatitkok-Csúfok manga

Az előző bejegyzésben már írtam egy keveset a készülő mangáról, de most beleshetünk a kulisszák mögé is!
Miről szól a Csúfok manga?
Hogy néznek ki majd a karakterek?
Követi a könyvben leírtakat, vagy teljesen más szálon fut majd?
Hogyan készült a Csúfok manga? :)

(Az itt leírt szöveg mondhatjuk, hogy a Scott blogján lévő szöveg átköltött és átalakított mása, az én gondolataimmal fűszerezve, tehát ha egy angolos aki már olvasta az eredeti szöveget észreveszi a hasonlóságot: ne lepődjön meg.)

A képregényt balról-jobbra kell olvasni, erre Scott sem adott különösebb okot, hogy miért.

Scott a Comic Conon jelentette be, hogy már készül egy képregény ami az egyik bestseller könyvén alapszik. Alapszik , ez fontos, mivel nem a könyvet készítik el ugyanúgy, grafikus formában.
Vagyis, a történet nagyjából az, ami a könyvben volt, de végig Shay szemszögéből.
Most talán kérdezed mit értek azon, hogy 'készítik', de erről majd még később...

Na most, ahogy ti barátaim, Csúfok rajongók biztos tudjátok, Shay tanította meg Tallyt mindenre amit tudott. (Ezt nem én találtam ki, Scottie szó szerint így mondja a blogjában.:P Na de vissza...)
Azzal is tisztában kell lennünk, hogy Shay nagyon sok dologban részt vett, már jóval a könyvben kezdődő történet előtt is és tagja volt a Krimeknek, amikor még egy csúf klikk voltak, Zane irányítása alatt. (Természetesen most a csúf Zanere gondolok.)

Shay és Zane majdnem elmentek Füstösbe, de mindketten elbuktak. Magyarul nem jutottak el oda.
Hát, ez a sztori, amit Tallynak mondtak. De mi történt akkor... valójában?

Ebben az 540 oldalas, három kötetre bontott mangában, minden kiderül!

Akkor most térjünk rá arra, mit jelent az, hogy 'készítik'. Ez egy magyar szó, igen gyakori. Azonban minket sokkal jobban érdekel, kiket foglal magába: Devin Grayson, Steven Cummings, Yishan Li és Scott Westerfeld. Ezt a négy művészembert. Le is írom rögtön, miben veszik ki a részük a manga készítése során.

Devin írja a forgatókönyvet. Már elég sok szuperhős képregényt írt, beleértve Batmaneket is, azonban Scottie tetszését a Vertigonak készített munkája, a User nyerte meg.
Scott, blogján külön kihangsúlyozza, hogy teljesen mindegy hogy ő is író, egyáltalán nincs tapasztalata mangaírás terén, azért bízta rá egy másik emberre a feladatot. Mindjárt ti is láthatjátok, mennyiben más a mangák forgatókönyvírásának művészete, a sima, vagy akár szellemírástól.
Scott nagyon örül, hogy Devin csinálja ezt az egészet, mert öröm látni ahogy belelát Shay agyába és aszerint dolgozik.

Steven a manga művésze. Már nagyon sok nyugati stílusú képregényt rajzolt a DC-nek és a Marvel-nek, emellett mangákat a Tokyopop-nak és az Udon-nak. Japánban él és bátran folytatta munkáját a tsunamik, földrengések és nukleáris robbanások alatt is. Scottie mindenre nagyon figyel, beleszámítva a karaktereket, öltözékeket, technológiát, Füstös és Újszéphely felépítését és minden mást is. Persze ennek ellenére Steven saját ösztönei szerint rajzolja meg a karakterek arckifejezését és mozgásukat. Scott szerint ez olyan mintha színészeket irányítanál akiknek megvan a saját stílusuk.


Yishan csinálja a tónusozást és rakja hozzá a megírt szöveget a képekhez. Másképp mondva ő adja meg az árnyalatot Steven munkájának és ő helyezi el a szövegbuborékokat, találja ki a betűtípust. De mindjárt meglátjátok hogy is működik Yishan árnyékoló technikája.

Jöjjön hát egy újabb részlet Scottie blogjából.

// Ezen az oldalon minden fordítás saját! //

Kezdjük a forgatókönyvvel, Steven munkájával:

"LAP 12, első panel
Shay gyengéden lerakja az azonosító gyűrűjét az éjjeli szekrényre.

1 SHAY: Jó éjt, hülye szoba.
Lap 12, második panel
Visszahátrálunk az első képért Shay kollégiumi szobájáról. Nagyon kicsi és átlagos, az egyetlen, tényleg dekoratív rész (FONTOS!) az óriási szoftver által generált képek Shayról szépként, befedve az egész falat, életnagyságban és ellenállhatatlanul (mégsem ugyanaz az összes - néhány variáció; egyes képek furcsa plasztikai műtétekkel, macskaszerűen vagy mindegy, de az összesen felismerhetően Shay.) Scott azt mondja hogy a fali képernyők olcsó technikák ebben a világban, úgyhogy a képes lehetnek animálva, változhatnak a keretükben (bár Shay ehhez már hozzá van szokva, úgyhogy nem kell külön, felesleges figyelmet fordítani rájuk, csak hagyjuk, hogy adja meg a látványt egy extra futurisztikus rúgással.) De ezek nem csak projekciók, ezek óriási, digitális fotóposzterek. Van még egy ágy (lásd a referenciákat a forgatókönyv végén), az előbbiekben már említett éjjeliszekrény valamilyen poszt-modern világítással, talán egy szuper hasznos asztal, és a légdeszkája az ablak mellett pihenve, ami pont elég nagy ahhoz, hogy átmásszon rajta.
Shay éppen most tette le az azonosítógyűrűjét az éjjeliszekrényre és lehúzza a takarókat az ágyáról. Nem alvóruhába van öltözve, helyette a normál napi egyenruháját hordja, amihez hozzátartozik a kapucnis pulóvere.
JEGYZET Scott-tól: szükségünk van egy specifikus, légballon formára (és talán egy ?font?) a tárgyaknak hogy beszéljenek. Ez lehet meglehetősen nyilvánvaló.
2 SZOBA / végtelen: Szép álmokat, Shay.
2 SFX: TOK
LAP 12, harmadik panel
Shay leveszi a kapucnis pulcsiját és belöki a takarók alá...

3 FELIRAT / SHAY: Legyen a kabát-melegítő testhőmérséklet közelébe állítva...
Lap 12, negyedik panel
…előtte úgy legyen formálva hogy minél jobban úgy nézzen ki mintha egy ember aludna a takarók alatt...

4 FELIRAT / SHAY: …nem tökéletes…
Lap 12, ötödik panel
Aztán Shay megragadja a légdeszkáját…

5 FELIRAT / SHAY: …de semelyik érzékelő sem ebben a hamis kollégiumban.
Lap 12, hatodik panel
…és kimászik vele az ablakon, miközben egy pillanatra hátrapillant a vállai fölött.

6 FELIRAT / SHAY: Néha olyan érzésem van mintha azt akarnák, hogy kiosonjunk.
LAP VÉGE"

Mint ahogy láthattátok, elég sok olyan kifejezés és rövidítés volt, aminek még én sem vagyok tisztában a jelentésével, de azért remélem nagyjából megértettétek és el tudtátok képzelni magatokban.


Ha nem, kaptok egy kis segítséget! ;D


A folyamat úgy működik, hogy Scott átnézi a forgatókönyvet, beleszerkeszt és jegyzeteket ad hozzá. Ezután Steven olvassa el és e-mailt küld Scottie-nak és Devinnek ha kérdése van. Ha mindennel tisztában van, nyers vázlatokat készít, amik így festenek:
Ha áldásom adom rá, Steven megrajzolja hozzá a végeleges körvonalakat.
A következő fázis a tinta:
Az utolsó fázis Yishan-é, aki hozzáadja a tónusokat és szövegdobozokat, feliratokat:
(ne felejtsétek el, hogy ezt, bár manga, balról-jobbra kell olvasni)
Voilá! Kész is a háromszor 180 oldalból egy darab. :) Nem lehet valami gyors és könnyű meló... Úgyhogy le a kalappal előttük. Profi összedolgozás! :D Nekem a szőke Shay jobban bejött volna, de ez is csak azért van, mert én úgy képzelem el őt. Azonban nagyon tetszik ennek az egy oldalnak is a hangulata és rajzolása. Shay is nagyon szép lett. :D

Na most hogy mindnyájan megtudtuk hogyan készülnek a mangák, jöjjön egy kis ízelítő Croy-ból és a többiekből:
 A kis szöszke az első, második és negyedik panelen Croy. A harmadik panelen szerepelő fiú Zane. A copfos lány az első és második panelen Shay, a rövid hajú lány pedig Astrid. Vélemények?:)
(Azonkívül, hogy Zane haja koromfekete, szerintem egész hűek maradtak a Scott által leírtakhoz.)

Az első kötet 2012 Májusában fog megjelenni! Addig is türelem! :)

Shay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése